Als je erachter komt dat je bloedarmoede hebt..

Een poosje geleden ben ik bloed gaan prikken. Ik voelde me erg vermoeid en ik had vaak last van kortademigheid en duizeligheid. Als je overdag droomt van een bed om op te slapen dan weet je dat je echt moe bent. Ik werd na een paar weken opgebeld en mijn huisarts vertelde dat ik bloedarmoede had.  Men spreekt van bloedarmoede als er te weinig rode bloedcellen in het bloed zitten of wanneer de rode bloedcellen niet voldoende werken. In rode bloedcellen zit hemoglobine (hb). Hemoglobine is nodig om zuurstof van de longen naar andere delen van het lichaam te transporteren  Als het hemoglobinegehalte te laag is, spreken we van bloedarmoede.

In mijn geval was ijzertekort duidelijk de oorzaak, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Ik vermoed dat veel bloedverlies bij mij de oorzaak was. Twee bevallingen kort op elkaar en daarna het gebruik van een koperspiraal. Dat kan al gauw zorgen voor een ijzertekort. Ik denk ook dat ijzertekort om die reden vaker voorkomt bij vrouwen.

Maar nou komt het…

Ik kreeg van de huisarts logischerwijze ijzertabletten mee. Ze vertelde me er bij dat de pillen vaak slecht worden verdragen. Ze geven vaak klachten aan de spijsvertering en kunnen zorgen voor opgeblazen darmen. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Je lost dan een probleem op en krijgt er wat anders voor terug. Om het uit te testen heb ik de pillen twee dagen geslikt. En ja hoor, opgeblazen darmen! Iets wat ik al heeeel lang niet heb gehad.

Ik pakte de bijsluiter erbij en ben gaan snuffelen. Dit zijn de bijwerkingen:

Het gebruik van ferrofumaraat kan aanleiding geven tot de volgende bijwerkingen:

– Maagdarmstoornissen: misselijkheid, maagpijn, diarree of verstopping

– De ontlasting wordt zwart gekleurd

– Huidaandoeningen waaronder uitslag, jeuk, roodheid of overgevoeligheid voor (zon)licht, soms met hevige jeuk en vorming van bultjes (galbulten of urticaria).

– Verkleuring van het gebit. Frequentie niet bekend (kan op basis van de beschikbare gegevens niet worden bepaald).

Vreemd niet? Dat je dit er gratis bij kan krijgen als je je ijzergehalte omhoog wilt krijgen. Ik ben überhaupt geen fan van pillen, maar soms heb je naast gezonde voeding tijdelijk wat extra’s nodig. Bij de ingrediënten zag ik gauw een mogelijke boosdoener: maiszetmeel. Als ik maiszetmeel op een verpakking zie staan, leg ik het gauw neer. Mais behoort tot de voedingsgewassen die genetisch gemodificeerd zijn.  Om die reden vertrouwde ik het niet en voelde het niet goed om verder te gaan met de medicijnen. Inmiddels is het goed gekomen met mijn ijzergehalte. Ik heb gekozen voor het supplement van Flinndal. Ik kan ze erg goed verdragen en ook zit er een kleine hoeveelheid vitamine C bij voor een optimale opname. Dit staat op de verpakking:

De best opneembare vorm

IJzer komt in verschillende vormen voor. Niet allemaal zijn ze even goed opneembaar. Flinndal IJzer bevat ijzer uit het organische bisglycinaat. Deze vorm lost goed op in water en kan efficiënt worden opgenomen door het lichaam. Het wordt daarnaast goed verdragen door de maag en heeft geen invloed op de stoelgang, zoals bij andere vormen van ijzer weleens het geval is. Aan het tablet is ook vitamine C toegevoegd, voor een nog beter opname van ijzer in het lichaam.

De enige bijwerking die ik heb; meer energie! Gelukkig heb ik ook geen last meer van duizeligheid en vermoeidheid. Moet jij ook ijzertabletten slikken en wil je die vervelende bijwerkingen voorkomen? Ga dan op zoek naar een alternatief. Ga voor een natuurlijke supplement zonder onnodige bijwerkingen. Het werkt minstens even goed en zonder de nare bijwerkingen.

Wil je meer weten over genetisch gemanipuleerde voeding? Lees dan deze interessante artikel:

http://www.wijwordenwakker.org/nl/p683  

 

Laat een reactie achter