Zelfliefde, afvallen en de magie van rode lipstick!

Zelfliefde, afvallen en de magie van rode lipstick!

“Mama, wat staat daar op de spiegel?”. Dit vroeg mijn dochter van drie terwijl we onze tandenborstels pakten om te poetsen. Sinds een paar weken is ze bewust geworden van woorden schrijven en lezen. De tijd van betekenis geven is aangebroken en ik verheug me erop om haar uit te leggen wat er op staat. Ze snapt het gelijk en ik geef haar de instructie om mij na te zeggen in de spiegel dat ze goed, mooi, lief en slim is. Hoe vaak krijgt een kind wel niet te horen “Je bent stout” ? Sinds ik moeder ben valt mij dit meer op. Waar ik het zelf zoveel mogelijk wil voorkomen, krijgt mijn kind het vaak genoeg van anderen te horen. Meestal in de vorm van een grapje, maar een kind begrijpt het verschil niet.

Dit artikel gaat over jou. De relatie met jezelf. We zijn in het dagelijks leven vaak zo druk met van alles en nog wat dat we de relatie met onszelf geen aandacht geven. Vaak leven we op de automatische piloot. En voordat je het weet kom je jezelf tegen. Vroeg of laat. Ergens in onze jeugd hebben we allemaal op een gegeven moment iets meegemaakt. Een gebeurtenis of situatie die ertoe heeft geleid dat je jezelf bent gaan afvragen of je wel goed genoeg bent. Het antwoord op die vraag wordt een overtuiging die jou je hele leven blijft achtervolgen. Hij zit in je rugzak. Je sjouwt het mee, elke dag. Totdat het te zwaar wordt voor je schouders. Totdat je er wat aan verandert. Dan wordt je rugzak ineens veel lichter. De last valt van je schouders af.

Mijn vader is altijd iemand geweest die je vertelde wat je verkeerd deed. Nooit wat je goed hebt gedaan. Als hij boos werd dan ging hij je wijs maken dat je niks waard bent en dat je niks zult bereiken in het leven. Hij kon vaak niet omgaan met moeilijke situaties in het gezin. Zelfs het feit dat ik astma had zag hij als een falen. Het was dan ook ergens mijn eigen schuld dat ik ziek was. Thuis werden wij nooit door hem aangemoedigd. Dat heeft ons pijn gedaan, maar hij wist niet beter. Ik geloof dat hij naar zijn beste weten heeft gehandeld. Maar ik weet inmiddels ook wat voor schadelijke effect het kan hebben: leven met angst.

Gelukkig leren mijn kinderen mij wat anders. Een baby, een dreumes of een peuter is helemaal zichzelf. Zij vragen zich niet af of ze wel goed genoeg zijn. Ze doen publiekelijk de gekste dingen, lachen, huilen, gieren, brullen! Ze laten weten dat ze er zijn. Zij hebben mij gepushed om heel hard tegen ze te roepen op straat, in een winkel, in de bus. Mijn stem moet gehoord worden! Voorheen zou ik het gênant vinden om zo hard in het openbaar te roepen, inmiddels niet meer! Het leven van mijn kids is mij veel meer waard dan wat anderen denken. Zij hebben mij laten inzien dat het zo hoort. Van nature ben je vrij en hou je van jezelf. Totdat je opgroeit en dingen hoort van volwassenen om je heen. Misschien ben je wel gepest door andere kinderen. Dat geef je een betekenis en dat wordt een beperkende overtuiging. Dit wil ik anders doen bij mijn kinderen. Ik wil ze juist vertellen dat ze waardevol zijn. Dat ze mooi, slim en goed genoeg zijn.

De relatie met jezelf is het belangrijkste wat er is. De liefde voor jezelf. Met zelfliefde bedoel ik de juiste vorm van liefde. Van jezelf houden zonder dat het ten koste gaat van het geluk een ander. Onthoudt goed: Hoe meer je van jezelf houd, hoe minder afhankelijk je bent van iets of iemand buiten jezelf. Hoe minder je van jezelf houd, des te afhankelijker je bent van iets of iemand buiten jezelf. Van jezelf houden betekent vrij zijn. In je ware kracht staan. Je hebt geen bevestiging nodig van buiten af. Zoveel mensen maken hun geluk afhankelijk van externe factoren. Een carrière, een partner, geld, materiële zaken, een mooi huis, een dure auto, een mooie uiterlijk, aantal facebook-likes etc. Niet beseffende dat ware geluk bij jezelf te vinden is. Hoe jij over jezelf denkt is veel belangrijker dan wat anderen over jou denken.

Een laag zelfbeeld staat in de weg van alles wat je wilt bereiken. Dat geldt ook voor afvallen. Ik kom vaak vrouwen tegen die worstelen met hun gewicht. Ze zijn dan meestal alleen gefocused op voeding en/of beweging. Deze twee raken echter niet je beperkende overuigingen. Het is algemeen bekend dat de meeste diëten niet werken. Het slagingspercentage is minder dan 2%. Een van de redenen is dat een dieet niks veranderd aan je zelfbeeld. Niks aan de gedachten en beelden over jezelf. Je zult hier zelf verandering in moeten brengen. Als je dat hebt bereikt dan word je jouw eigen bron van een goed gevoel. Je kan veel makkelijker die pot nutella laten staan. Of die patat mèt. Als je van jezelf houdt dan wil je het beste voor je lichaam. Voedsel dat goed is voor je lijf. Werk dus aan de relatie met jezelf!

Oké, klinkt logisch. Maar hoe doe je dat dan?

#1. De eerste stap is bewustwording. Bewust worden van de relatie met jezelf. Dat mag je een goede eerste plek geven.

#2. Bewustwording van de gedachten over jezelf. Woorden en beelden hebben kracht. Je brein gelooft dat wat jij denkt waarheid is, ook als dat negatief is. Hoe praat je tegen jezelf? Ben je streng voor jezelf? Praat op een respectvolle toon tegen jezelf. Op dezelfde wijze als dat je zou praten tegen een goede vriend of vriendin. Zeg elke dag tegen jezelf in de spiegel dat je van jezelf houdt. Dat je goed genoeg bent. Dat je waardevol bent. De eerste keren zal het onwennig zijn. Maar zoals met heel veel skills, als je blijft herhalen word je er beter in!

#3. Date wat vaker met jezelf! Plan consequent me-time in je agenda.Tijd spenderen met jezelf, alleen, Dat doet wonderen. Noem het mediteren. Noem het bidden. Als je maar even alleen bent met jezelf. Luister dan naar je lichaam en ademhaling. Voel de energie die door je heen gaat. Je bent onderdeel van een geweldig universum.

#4. Doe vaker iets voor een ander. Maak iemand blij. Verras iemand. Bied een helpende hand aan iemand die ziek of op leeftijd is. Dat geeft een goed gevoel. Iets krijgen geeft een goed gevoel, maar als je iets weggeeft neemt je zelfvertrouwen en zelfliefde toe!

#5. Pak je lippenstift en schrijf bovenaan op je spiegel in de badkamer; ‘Ik ben goed genoeg’. Of in het engels; ‘I am good enough’. Zo pik je deze boodschap elke dag bewust of onbewust op. Geloof me dit doet wonderen! Wees niet verrast als er daarna positieve dingen komen op je pad.

#7. Ga met de juiste mensen om. Jouw tijd is kostbaar want jij bent belangrijk. Je moet dus weloverwegen aan wie jij je tijd en aandacht schenkt. Vraag je steeds af; Krijg je van iemand energie of kost het je energie om met iemand om te gaan? Gezelschap moet jou energie geven en dat bereik je door met de juiste mensen om te gaan. Mensen die jou respecteren. Vermijd mensen die jou constant afkraken. Luister naar je gevoel. Jij hebt het stuur in handen. Jij bepaalt de koers.

#8. Last but most important; Als je van jezelf houd dan kun je pas van een ander houden. Dit artikel schrijf ik niet zodat je egoïstisch of arrogant wordt. Integendeel, het is de bedoeling dat je zò lekker in je vel gaat zitten dat je je licht gaat stralen. Dat je een voorbeeld wordt voor anderen. Dat je meer liefde kunt geven aan de mensen in je directe omgeving. Voor mij persoonlijk is de relatie met mezelf de sleutel naar het verschil maken in het leven van een ander. Het doel moet zijn; mensenlevens verbeteren en de wereld een mooiere plek maken! Iedereen heeft een bepaald talent waarmee je de wereld kunt dienen. Verstop het niet langer. Bring it out!

 

(1) Reacties

Laat een reactie achter