8 tips bij maag- en darmklachten, let vooral op tip 4!

Ken je dat? Je bent nog jong, je bent slank. En toch loop je er af en toe bij met een buik van een dame die vijf maanden zwanger is. Dit soort momenten heb ik in mijn twintiger jaren vaak genoeg meegemaakt. Ik wist dat er iets mis was met mijn darmen, maar wat precies? Geen idee. Prikkelbare darmsyndroom wist mijn huisarts mij te vertellen. Geen concrete aanpak verder. Jaren later heb ik mezelf met een natuurlijke aanpak weten te genezen van deze irritante aandoening. Ja, heel vervelend als je uit eten gaat en dan langzamerhand voelt dat je buik als het ware met een fietspomp wordt opgeblazen. Alles staat op spanning en je lijkt zwanger. Of die vreselijke buikpijn die uit het niets komt opdagen. Buikklachten komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Ik kan me zo voorstellen dat het slikken van de pil hiermee te maken heeft. De pil kan net als zoveel medicijnen een schadelijk effect hebben op je darmwand. Wist je dat de pil ook schadelijke zoetstoffen bevat? Deze zoetstoffen zijn al helemaal geen deugd voor je lichaam. Bepaalde zoetstoffen zijn in staat om de natuurlijke darmflora uit evenwicht te brengen. De goede bacteriën kunnen hierdoor worden uitgeschakeld.

Ik ben ervan overtuigd dat gezondheid in je spijsverteringsstelsel begint. Daar ligt de belangrijkste schild tegen gevaarlijke indringers. Op fysiek niveau is ook de oorzaak van overgewicht vaak terug te leiden naar de conditie van je maag- darmkanaal. Wel gek eigenlijk. Ik heb nu twee kindjes op de wereld gezet en toch is mijn buik nu platter dan daarvoor. Ook ben ik nu vrij van alle maag- en darmklachten die ik voorheen had. Wat een bevrijding! Wist je dat het maag- darmkanaal ook wel het tweede brein wordt genoemd? Het doet veel meer dan alleen voedsel verteren. Hoogtijd dus om wakker te worden en er goed voor te zorgen. Ik heb hieronder 5 belangrijke tips voor jullie die mij hebben geholpen:

Tip #1. Vermijdt suiker, zoetstoffen en andere schadelijke e-nummers. Ik weet het, je gaat echt scheelzien in de supermarkt als je de etiketten aan het scannen bent. Wat mij erg helpt is dat ik bewerkte voeding zoveel mogelijk vermijd. Ik gebruik geen sauzen uit pakjes en zakjes. Die zitten boordevol smaakversterkers. Ik bereid zelf alle sauzen met natuurlijke ingrediënten en lekkere verse kruiden. Zie hier een artikel die de zwaarste e-nummers weergeeft die je sowieso zou moeten vermijden.

Tip #2. Drink iedere ochtend een glas water met appelazijn (2 à 3 eetlepels). Dit helpt bij het versterken van je darmflora. Terwijl het goede bacteriën toevoegt, schakelt het de slechte bacteriën uit. Zie het als een grote schoonmaak voor je maag- en darmkanaal. Heb je vaak last van maagzuur? Dan zou ik dit zo vaak mogelijk een half uur voor elke maaltijd drinken. Dit helpt je maag om voldoende maagsappen aan te maken om de boel te verteren. Er zijn zelfs suggesties over een werking van appelazijn op het brein en de cognitieve werking ervan. Dat heeft weer te maken met de connectie tussen de darmen en het brein.

Tip #3. Eet regelmatig gefermenteerde voeding. Voeg steeds een beetje hiervan bij je warme maaltijd. Zo krijg je voldoende goed bacteriestammen binnen. Dit verricht wonderen voor je darmen! Klik hier voor een artikel met aanwijzingen hoe je zelf gefermenteerde voeding kunt maken. Leuk om te doen. Gezond. En lekker!

Tip #4. Stop met het slikken van anticonceptiepillen. Je lijf krijgt op die manier iedere dag stoffen binnen die daar helemaal niet thuishoren. Daarnaast geef je het stuur van je hormoonstelsel uit handen! Als vrouw is een natuurlijke hormoonhuishouding MEGA belangrijk. Als je dat uit balans brengt door verkeerde voeding en synthetische hormonen dan geef je je sterkste gereedschap weg! De baarmoeder en een goed functionerende hormoonhuishouding vormen de krachtige energiebron van een vrouw. Zorg hier dus goed voor! Ok even een disclaimer; zorg voor een goed alternatief. Nee ik zit niet te wachten op ooievaars met pasgeboren baby’s die naar mijn adres worden gestuurd haha.

Tip #5. Ter bevordering van de conditie van je darmen kun je pre- en probiotica slikken. Zorg er wel voor dat de kwaliteit goed is. Zonder onnodige hulpstoffen.

Tip #6. Ben je ook zo verslaafd aan kauwgom? Wees dan gewaarschuwd! Kauwgom bevat een van de schadelijkste e-nummers, aspartaam. Als je iedere dag kauwgom kauwt dan krijg je deze monster er dus gratis bij. Een soldaat van de vijand. Maar..wees niet getreurd. Er bestaat natuurlijke kauwgom. Kauwgom zonder deze akelige indringers. Tegenwoordig zelfs bij de Albert Heijn. Ben bits!

Tip #7. Zorg ervoor dat je actieve houtskool in je keukenkastje hebt. Oeps deze stond volgens mij niet in het artikel over je keukenkastje. Dit is een wondermiddel van de natuur. Stel je weet dat je uit eten gaat. En je weet ook dat je dus voeding binnenkrijgt die misschien niet helemaal kosher is bereid. Je bent eigenlijk al bang dat je daarna buikpijn krijgt. Neem dan een capsule voor of nadat je uit eten bent geweest. Dit helpt! Zie het als zwarte magie poeder die al het schadelijke uit je lijf opzuigt en vervolgens de deur uit knalt via je achter uitgang. Heerlijk toch? Natuurlijke redders in nood!

Tip #8. Eet zoveel mogelijk biologisch. Bestrijdingsmiddelen zijn killing voor je darmen. Uit onderzoek blijkt steeds vaker een nadelig effect van pesticiden op de gezondheid. Als je dan toch niet biologisch eet, zorg er dan voor dat je groenten en fruit zorgvuldig wast. Dit kan met biologische appelazijn of met baking soda. Ik kies voor een tussenweg. Ik koop de meest bespoten groente en fruit meestal biologisch en de rest alleen als er een aanbieding is. Dit zijn de meest bespoten groenten- en fruitsoorten:

1. Appels
2. Selderij
3. Rode paprika
4. Perzik
5. Aarbeien
6. Nectarines
7. Druiven
8. Spinazie
9. Sla
10. Komkommer
11. Blauwbessen
12. Aardappelen

 

Succes!

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter